Siirry suoraan sisältöön

Kymmenen asiaa, jota opin Villaforssissa isovanhemmiltani 

Asun lapsuuteni mummolassa Villaforssissa: mitä täällä olen oppinut isovanhemmiltani. 

1. Opin, että yksinkertaiset asiat toimivat parhaiten. Tämän ohjenuoran olen ottanut koko firmani toiminnan pohjaksi.Jopa yrityksen nimi Kissconsulting pohjautuu siihen. Kiss: Keep it simple and smart. Myös väitöskirjani pohjautuu tähän oivallukseen yksinkertaisuuden merkityksestä. Teemme usein monet asiat turhan mutkikkaaksi, oli se sitten strategiat mittarit tai prosessit.

2. Olen oppinut sen, että kaikki onnistuu, kaikki järjestyy ja kaikki on mahdollista. Onnistuminen on asenne, tekoja ja sisua, sitkeyttä ja luovuutta. Lannistumisen sanaa ei tässä suvussa opetettu. ”Mikään ei meitä nujerra”, sanoi isoäiti vielä minulle viimeisinä sanoinaan lähes satavuotiaana.

3. Kiinnostu monenlaisista asioista. On helpompi olla muiden kanssa kun on asioita mistä jutella Uteliaisuus pitää aivot vireänä ja elämän mukavana. Kaiken voi oppia. Mummi oli aina kiinnostunut kaikesta ja opetteli alati vanhanakin uusia asioita.  

4. Ihmiset ovat tärkeitä ja moninaisuus on rikkaus. Kiinnostu ihmisistä. Ukin johtamisperiaatteet olivat syvissä arvoissa; kaikki ihmiset ja työtehtävät ovat yhtä merkityksellisiä. Välitä oikeasti. 

5. Mummi osasi wow-show homman, oli kova järjestämään hienoja, erilaisia juhlia ja yksityiskohdissa piili aina salaisuus. Opin myös siihen, että wow ei ole vaan juhlassa, vaan sitä on myös arjessa. Siinä, miten suhtaudutaan arkisiin asioihin, vaikka ruokaan tai työhön, tekee ison eron tunnelmaan. Pientä wow:ta voi järjestää arkeen, vaikka joka päivä.

6. Asioilla on hyvä olla oma paikka ja järjestys on tärkeää. Mummi ja ukki olivat hyvin järjestelmällisiä. Kaikella oli oma paikka. Isossa talossa tajuan tämän nyt jälkikäteen hyvin, koska, jos näin ei ole, mitään ei löydy. Samaa oppia voi käyttää työssä ja ajanhallinnassa. Esimerkiksi on tärkeää, missä säilytetään työpaikan yhteisiä tiedostoja. Tykkään liinausprosesseista, ne auttavat asioita sujumaan helpoimmin.

7. Kestävät asiat. Margariinipurkki kolutaan loppuun, eli ei törsätä turhissa asioissa. Vaikka isovanhemmat asuivat hienossa talossa, opettivat he säästäväisyyttä, kohtuullisuutta ja kestävää viisasta ajattelua.

8. Selkä suoraan ja puhuu kovempaa. Olin lapsena aika hiljainen, nykyään ääneni on varsin kantava. Kun lapseni olivat pieniä, kailotin puistossa kovalla äänellä lapsilleni, että nyt hetki hiljaa. Samalla yhtäkkiä koko puiston lapsikaarti vanhempineen vaikeni. 

9. Opin, että että joulupukki on olemassa. 

10. Positiivisella asenteella pärjää pitkälle.

Maarika Maury

Villaforssin emäntä