Siirry suoraan sisältöön

Juban: Viivi ja Wagnerin parisuhteellisuusteoria -näyttely

Juban Viivin ja Wagnerin parisuhteellisuusteoria -näyttely hurmaa Forssassa Villaforssin kesäkuistilla koko kesän 2024 ajan.

Juba, virallisemmin Jussi Tuomola, syntyi vuonna 1965 Lahdessa.  Turun yliopiston kääntäjäkoulutuslaitoksen opiskelija kääntyi 1990-luvun kuluessa ammattimaiseksi sarjakuvataiteilijaksi. Viivi ja Wagner on epäilemättä hänen tunnetuin luomuksensa. Viivi ja Wagner ovat sarjakuvailmaisun lisäksi tulleet tunnetuksi myös teatterin näyttämöllä ja gallerioissa maalausten ja serigrafioiden muodossa.

Viivi ja Wagnerin kaltaisesta läpimurrosta kotimaisessa sanomalehtisarjakuvassa on aikaisemmin voitu tuskin uneksia. Vuonna 1997 Helsingin Sanomissa käynnistynyt sarja herätti aluksi hämmennystä, mutta pian lukijakunta oli niin possun ja tämän tyttöystävän lumoissa, ettei Jubaa haluttu päästää edes hyvin ansaitulle kesälomalle. Viivi ja Wagner on paitsi asetelmaltaan yllättävä, myös onnistunut kyseenalaistamaan tavanomaisen sarjakuvastripin ideankuljetuksen.

Humoristisen idean ei ollutkaan välttämätöntä huipentua viimeiseen ruutuun, vaan se piili jutun tunnelmassa ja pienissä yksityiskohdissa. Nyttemmin tämä epäsovinnaisuus on tullut tutuksi. Arkisuus ja absurdius ovat lyöttäytyneet mutkattomasti yhteen. Se on aina ennalta arvaamatonta ja kaavoihin kangistumatonta. Hetkittäin se palkitsee lukijansa lempeällä  tilannekuvauksella, toisinaan jättää lievän hölmistyksen tilaan vain iskeäkseen seuraavaksi riemastuttavalla oivalluksella.

Eihän nuoren, fiksun naisen ja possun elämänkumppanuus koskaan voi olla itsestään selvää! Kiintymyksellään tähän omalaatuiseen pariskuntaan suomalaiset ovat osoittaneet uteliaisuutta, ennakkoluulottomuutta ja erilaisuuden sietokykyä – ainakin sarjakuvaa kohtaan.  Kaikki lukevat Viiviä ja Wagneria omalla tavallaan. Lapset, nuoret ja aikuiset löytävät siitä oman kiinnekohtansa.

Juban ura taidemaalarina käynnistyi epätavallisesti sekin.  Ensimmäinen maalaus syntyi tilaustyönä Viivistä ja Wagnerista – kuinkas muuten.  Tuolloin Juba keksi ryhtyä totetuttamaan albumien etu- ja takakannet nimenomaan maalausten pohjalta.  Näistä maalauksista ripustettiin ensimmäinen näyttely vuonna -04 Galleria Dix:ssä Helsingissä ja se oli melkoinen menestys.

Forssan näyttelyssä esillä olevat teokset ovat taiteilijan signeeraamia serigrafioita (perinteinen silkkipaino). Näyttelyssä on esillä mm.  ”Rakas hapannaama”, ”Menestyvän naisen takana on sika”, ”Herrasmiessika”, ”En tiskaa” ja muita normaaliin perhe-elämään liittyviä ihmeellisyyksiä.

Serigrafia on yksi taidegrafiikan muoto, toiselta nimeltään silkkipaino.  Menetelmä on hieman ”työläs”,  jokainen väri vedostetaan käsin erikseen, minkä jälkeen pinnan pitää kuivua ennen seuraavaa väriä. Näissä Juban serigrafioissa on joissakin jopa 27 väriä. Teosten hinnat 320 € sisältävät kehykset, joissa  on käytetty mm. museotason happovapaata paspartuuri- ja taustapahvia.  Teoksia on saatavissa myös pelkkinä vedoksina hintaan 230 €/vedos.

Viivi ja Wagner näyttelyn avajaiset 5.6 kello 18-20, vapaa pääsy, Villaforss Puutarhakatu 5. Näyttely on nähtävillä koko kesän Villaforssin kesäravintolan ollessa avoinna, pääsääntöisesti pe-la su. Kesän aukiolojat:  28-30.6., 5-7.7, 26-28.7 ja 2-4.8 kello 13– 19. Textile week tapahtumassa 15-18.8.2024 sekä kesäillaan jazzeissa 2.7.

Villaforss yhteystiedot: Maarika Maury, 050-5900412, maarika@kissconsulting.fi